11 Yaş Çocuk Psikolojisi

11 yaş çocuklar için artık çocukluğun bitip ergenliğe doğru geçiş yaptıkları dönemdir. 10 yaşındaki uyumlu çocukluk dönemi yerini geçimsizlik ve huysuzluğa bırakır. 11 yaş dönemi gerginliklerin ve fırtınaların yoğun yaşandığı bir dönemdir. Çocuklar bu dönemde çok çabuk öfkelenebilir ve ufacık şeylere alınganlık gösterebilirler.

11 Yaş Psikolojisi Nedir?

11 Yaş Çocuklarında Sosyal Dönem 

Bu dönemde çocuklar sosyal çevrede ön plana çıkmayı severler ve kendilerini göstermek için fiziksel ve zihinsel olarak sürekli çaba sarf ederler. Bu yaş döneminde erkek çocukları gergin ve agresif tutumlar sergilerler ve bu tutumları özellikle aileye karşı olmaktadır.

Kız çocukları dış görünüme artık çok daha fazla önem vermekte, güzelleşme çabaları, makyaj yapma isteği, giyim kuşama önem verme bu dönemde yoğundur. Erkek çocukları ise daha eril olarak güç gösterileri yapma, kavgacı tutumlar ile kendilerini sosyal çevrelerinde ön plana çıkarmaya çalışabilirler.

11 Yaş Sendromu Eğitimi Nasıl Etkiler?

 11 yaş dönemi ülkemizde çocukların ilkokulu bitirip ortaokula geçtikleri döneme denk gelmektedir. Halihazırda çalkantılı olan bu döneme bir de arkadaş gruplarının değişmesi yeni sorunları tetiklemekte ve onları stresli bir ruh haline sokmaktadır.

Bu yaş grubu çocukları için başarı önemini korumaktadır. Çocukların yeni okullarına ve çevrelerine hızlı uyum sağlaması için sürekli iletişim halinde olmak onların bu dönemi sorunsuz ve hızlıca atlatıp yeniden başarıya odaklanmalarını sağlayacaktır.

11 Yaş Psikolojisinde Cinsel Gelişim

Çocuklardaki cinsel gelişim bu dönemle birlikte ön plana çıkmaya başlamaktadır. Çocuklar bu dönemde karşı cinse karşı ilgiler duymakta ve duygusal bağ kurma merakı içerisinde olmaktadırlar.

Çocukların bu ilgi ve merakları anlayışla karşılanmalı, çok sert tepkiler ve ağır yaptırımlar ile bu duygular bastırılmamalıdır. Bu dönemde bastırılan duygular ileride cinsel kimlik karmaşasına varana dek sorunlar oluşturacaktır.

Ailelerin bu süreçte çocukları uzaktan gözlemlemeleri, her hatalı davranışlarını yüzlerine vurmamaları gerekir. Gereken olumlu yönlendirmeler yapıldıktan sonra çocuğun hayatı deneyimlemesine, kontrollü şekilde fırsat sunulmalı, çocuğun bütün davranışlarını kontrol eden ebeveyn tutumundan uzak durulmalıdır.

Kız çocukları için ergenliğe giriş ortalama 11 ile 13 yaş arasında olmaktadır. Yani bu dönemde kız çocuklarının ergenliğe girmiş olmaları normaldir. Tabii bu çocuktan çocuğa değişen bir durumdur.

Çocuğun ergenliğe 11 yaşında girmesi ile 13 yaşında girmesi arasında sorun olarak görülecek bir fark yoktur, bu tamamen gelişimsel bir durumdur. Ancak çocuk 11 yaşından daha erken ergenliğe girdiyse veya 13 yaşını geçmesine rağmen hala ergenliğe girmediyse o zaman bir sorundan bahsedilebilir.

Erken ergenlik, özellikle kız çocuklarında ergenliğin 11 yaşından önce görülmesi olarak tanımlanabilir. Erken ergenlikten bahsedebilmek için çocukların sadece duygu durumlarının değişmesi yeterli bulgu değildir.  Erken ergenliğin tam olarak nedeni bilinmemekle birlikte beslenme alışkanlıkları ve kalıtımsal özellikler erken ergenliğe girmekte en bilinen sebepler arasındadır.

Çocukların erken ergenliğe girmesi gelişimsel ve duygusal açıdan problemler oluşturmaktadır, erken ergenlik durumunda kesinlikle bir uzmandan yardım alınması gerekmektedir.

Erkek çocuklarında ise ergenlik için henüz biraz erken denilebilir. Gelişimsel farklılıklardan dolayı nadiren de olsa bu yaş grubunda ergenliğe giren erkek çocuklar da olabilmektedir.

11 yaşında kız çocukları ile erkek çocuklar arasında gözle görülür farklar oluşmaktadır. Kız çocuklarının bedensel gelişimi erkeklere göre daha hızlıdır bu yüzden bu dönemde kız çocukları bedenlerine daha hakim, dengeli ve beceriklidirler.

11 Yaş Psikolojisinin Bilişsel Etkileri Nelerdir?

11 yaş artık çocukların soyut döneme geçtikleri; zaman, uzay, boyut ve hacim gibi soyut kavramları çok daha iyi algılayabildikleri bir dönemdir. 11 yaş çocuklarında soyut düşünceler ve kelimeler artık daha sık görülmektedir. Düşünceleri eleştirel boyutlara ulaşmıştır, sorun çözerken mantıklarını kullanırlar ve alternatifler üretebilirler.

11 Yaş Sendromundaki Çocukların Duygusal Gelişimi

Çocuklar bu dönemde sık sık ruhsal dalgalanmalar yaşamaktadırlar. Bu durumu kontrol etmek amacıyla çocukla sürekli iletişim halinde olmak çok büyük fayda sağlayacaktır. Ergenliğe girmiş olmaları dolayısıyla çocukların hormonlarında değişimler başlamaktadır.

Bu değişimler bazen aşırı neşeli bazen de karamsar ruh hallerine bürünmelerine sebep olmaktadır. Bu gibi durumlarda endişe duymaya gerek yoktur bu tamamen dönemin doğal sürecidir. Ancak çocukta yoğun kaygılar, aşırı agresif tutumlar ve uzun süreli karamsarlıklar gözleniyorsa bir uzmandan yardım almak gerekmektedir.

11 Yaş Psikolojisinde Ebeveynlere Tavsiyeler

11 yaş dönemindeki çocuklar ergenlik dönemine girmeye başladıklarından dolayı vücutlarında ortaya çıkacak değişimlerle ilgili çocuklar bilgilendirilmeli ve bu değişimlere hazır bulunmaları sağlanmalıdır.Çocukların vücutlarındaki değişimler şaka konusu yapılmamalı, bu durumda olan çocukların hassas bir dönemde olduğu bilinmelidir.

Çocuklara vücutlarındaki erkeksi ve kadınsı değişimlerden dolayı şakalar yapmak veya bu konuları başkalarının yanında konuşmak onların içe kapanmalarına, daha utangaç bir yapı sergilemelerine ve özgüvenlerinde büyük düşüşlere sebep olacaktır.

11 yaşındaki çocuklar artık kendilerinin bir birey olarak kabul edilmesini beklemektedirler. Bu yüzden aileler artık onları küçük çocukları gibi görüp kontrol etme çabalarını bırakıp, yavaş yavaş onlara fikir danışan ve bir birey olarak onları kabul eden tutumlar sergilemelidir.

Bu dönemdeki çocukların uygunsuz davranışları sürekli yüzlerine vurulmamalı, yasaklarla ve otorite ile bu davranışlar söndürülmeye ye çalışılmamalıdır.Bu dönemde kendilerini ön plana çıkarmayı başaramayan, sosyal gruplarda kabul görmeyen çocuklarda davranış bozuklukları görülebilmektedir.

Çocukların bu süreçte kendilerine zarar verme davranışları bile gözlemlenebilir. Ailelerin çocuklarını iyi gözlemlemesi ve bu gibi durumlarda psikolojik destek alması gerekmektedir.

WhatsApp WhatsApp